IJsland

We vliegen vanaf Schiphol met Iceland Air naar Reykjavik in iets minder dan 3,5 uur. Na het ophalen van de koffers gaan we door naar de autohuur. Op de deur van de auto staat een waarschuwing om bij het uitstappen de deur goed vast te houden in verband met de harde wind die er op IJsland kan staan. Het eerst teken van het onvoorspelbare klimaat op het eiland.  

We beginnen met een bezoek aan de FlyOver Iceland. Hier heet een manager ons welkom en geeft een korte presentatie. Daarna nemen we plaats in de attractie en ‘vliegen’ we over IJsland.  We zien meer van het eiland dan we tijdens deze trip kunnen gaan bekijken. Een echte aanrader om te doen! Als we FlyOver Iceland verlaten wordt het donker en zien we al prachtige luchten. Zou het ons lukken om het noorderlicht te gaan zien? We verblijven onze 1e nacht in het Fosshotel Baron in Reykjavik.

Vandaag gaan we de Golden Circle ontdekken. Een dag waar we heel erg naar uitkijken. We rijden eerst naar Þingvellir National Park. Het waait hard en af en toe regent het ook. We zien een mooie regenboog en dat past helemaal bij de magische sfeer in IJsland. Het voelt koud, maar de organisatoren van deze studiereis hebben ervoor gezorgd dat we allemaal een gele muts hebben die ons warm houdt. We zien een waterval, lopen door een kloof. De kloof is rotsachtig met veel groen. Het landschap is eerst vooral kale vlakte met bergen op de achtergrond. Veel zwart door het vulkanische landschap, later ook meer begroeiing zoals grassen en heide.

Vervolgens rijden we door naar Geysir. We lopen door een gebied met pruttelende en borrelende poeltje water. De geur van zwavel hangt hier in de lucht. De grote geiser ligt te slapen lezen wij op het bordje dat erbij staat. Het is niet uitgesloten dat Geysir nog weer eens actief wordt, maar bij ons bezoek helaas niet. Gelukkig ligt Geysir in een groot geothermaal gebied en dichtbij ligt ook de geiser genaamd Strokkur. Deze geiser spuit nog om de zoveel minuten heet water omhoog tot soms wel 30 meter hoogte.

De Gullfoss waterval staat ook op het programma. Dit is één van de bekendste waterval van IJsland en volgens vele ook de meest indrukwekkendste waterval van het land. Wat waait het hier hard. We hadden moeite om tegen de wind in te lopen, moesten onze mutsen goed vasthouden en af en toe omdraaien om te ademen want dat lukte niet in de volle wind. Wat een prachtige waterval is de Gullfoss en echt enorm groot! Het water valt in twee trappen ongeveer 32 meter naar beneden. Een groot voordeel is dat deze waterval makkelijk bereikbaar is.

We brengen een bezoek aan Friôheimar, waar wij genieten van een heerlijk boord tomatensoep en zelfgemaakt brood. Hier krijgen wij een rondleiding door de tomatenkassen en leren we over de bijen die ze gebruiken om de tomatenplantjes te bestuiven. De bijen komen trouwens uit Nederland.

Als laatste stoppen we bij het Kerid kratermeer. Het meer heeft een neon blauwe, magische kleur en is omgeven met zeldzaam, rood vulkanisch gesteente. Je kunt een wandeling rondom Kerid maken, maar gezien de harde wind hebben wij ervoor gekozen om naar beneden naar het meer te lopen.

Voor onze 2e nacht verblijven wij in Hotel South Coast in Selfoss. Niet te geloven dat we hier pas 1,5 dag zijn! We hebben al zoveel gezien en gedaan.

Vandaag rijden wij richting het oosten en rijden over de ‘South Shore’ waar wij op verschillende plekken kunnen stoppen om de natuur te bewonderen en foto’s te maken. Een paar hoogtepunten zijn: de Seljalandsfoss waterval, de Skogafoss waterval, de Sólheimajökull Glacier en het Reynisfjara Black Beach.

De Seljalandsfoss waterval is heel bijzonder omdat je achter deze waterval kunt lopen en zo de waterval van de andere kant kunt bekijken. De Skogafoss waterval is bijzonder omdat je deze waterval zowel van boven als van beneden kunt bekijken. Sólheimajökull is een uitloper van de Mýrdalsjökull, de op drie na grootste gletsjer op IJsland. Het is een stuk lopen naar de gletsjer, maar wij vonden het de moeite waard. De hoge ijswanden zijn indrukwekkend. Er zijn ook begeleide tochten op de gletsjer mogelijk. Laatste stop voor vandaag is Reynisfjara

Black Beach. Een schitterend langgerekt zwart strand gecombineerd met een indrukwekkende muur van enorme basaltblokken en een grot in de basalt muur. Pas wel op, want vooral het zwarte strand van Reynisfjara staat bekend om de gevaarlijke sneaker waves. De golven komen soms heel onverwacht snel en ver het strand op door de sterke stroming die hier staat. Zwemmen is hier levensgevaarlijk! Let dus goed op als je een bezoek brengt aan de zwarte stranden, neem de waarschuwingen serieus en doe voorzichtig. Ik kan uit eigen ervaring melden dat het water er heel koud is!

Voor onze 3e nacht verblijven wij in Hotel Katla in Vik.

Op de vierde dag rijden we ’s morgens eerst naar Vik Black Sand Beach. Hier ligt het fijnste zwarte zand dat ik ooit gezien heb. Zo druk als het gister op Reynisfjara Black Beach was zo rustig is het hier.

Vandaag rijden wij weer terug naar Reykjavik. We stoppen bij Skálakot Hotel. Een luxehotel waar mogelijkheden zijn om paardrijtochten te maken. We krijgen een rondleiding door het hotel en de bijbehorende stallen. Wat een gastvrijheid en vriendelijkheid hier! Als we weggaan en nog wat foto’s willen maken van de paarden komen de paarden om de auto heen staan en kunnen we niet meer voor of achteruit. Geduldig wachten we op een mogelijkheid om er weer weg te kunnen komen. Als dat gelukt is dan rijden we weer verder. We genieten van het mooie landschap onderweg.  

In Reykjavik gaan we de stad bekijken. We lopen naar de bekende Hallgrímskirkja, het centrum en de haven. Het is buiten nat en koud dus we nemen niet echt de tijd om alles uitgebreid te bekijken.

Na nog een nachtje in Reykjavik moeten we alweer vroeg op om naar het vliegveld te rijden. Helaas hebben we het noorderlicht niet gezien, maar wat hebben we genoten van dit magisch mooie land!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven