Indonesië

Rondreis Indonesië

Dag 1

We zijn geland op de luchthaven van Jakarta. Hier begint onze rondreis over Java!

Dag 2

Onze auto met chauffeur staat de volgende ochtend op ons te wachten. Wat een vriendelijke man en hij praat naast Engels zelfs Nederlands. We zijn zo blij dat we niet zelf rijden hier. Het is een gekrioel van auto’s en brommertjes. Hele families komen er op scooters voorbij.  

We stoppen bij Taman Mini, een miniatuurpark van het mooie Indonesië. Er komen ook veel Indonesiërs in dit park. Er staan huizen van de verschillende eilanden van Indonesië en ook muziek en dans. Een leuke kennismaking met dit prachtige land.

Onze chauffeur bracht ons veilig naar de Botanische Tuin van Bogor. Hier kun je heerlijk wandelen. Meer dan 20.000 plantensoorten zijn vertegenwoordigd in deze voormalige privétuin.

Vervolgens gaan we naar een werkplaats waar Wajangpoppen gemaakt worden. Onze kinderen maken muziek op de Gamelan (een instrument dat gebruikt wordt bij voorstellingen met de Wajangpoppen). Hier kopen we onze eerste souvenirs.

Aan het eind van de dag plonzen we in het zwembad bij het hotel. Wat een indrukken hebben we gekregen op deze dag!

Dag 3

Vandaag neemt onze chauffeur ons mee op de hoge Puncakpas. Onderweg zien we theeplantages. Het is wel druk, maar we kunnen gelukkig wel overal doorrijden.

In Bandung gaan we naar Saung Angklung Udjo. We krijgen een klein muziekinstrument, een Angklung, gemaakt van bamboe. We zien verschillende dansvoorstellingen, sommige ook met gezang. Dan wordt er verteld hoe we de Angklung moeten bespelen en gaan we met z’n allen een aantal liedjes spelen.

Dag 4

Per fiets verkennen we Bandung met een enthousiaste gids. Een leuke manier om informatie over de stad te horen. We lunchen bij de “Indische Tafel”, een huis uit de Nederlandse tijd met alles nog in authentieke stijl. Als nagerecht neem ik poffertjes met aardbeien, heerlijk!

Dag 5

Een treinrit vandaag van Bandung naar Yogyakarta. Vanuit de trein hebben we uitzicht op prachtige landschappen, vooral rijstvelden met palmbomen en bananenplanten. Voor we het weten zijn we er.

Dag 6

De wekker gaat om 4.00 uur, want we gaan voor zonsopkomst naar de Borobudur. De Borobudur is het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld. Met zaklamp en Nederlandse gids worden we naar een plek gebracht waar we wachten tot de zon opkomt. We hebben uitzicht op de Merapi vulkaan. Als de zon er is, zien we pas het tempelcomplex waar we op staan. Gigantisch en wat een belevenis! De gids geeft ons veel informatie.

Na de lunch gaan we naar Prambanan, een hindoeïstisch tempelcomplex. We zien een uitgestrekte vlakte met vele tempels, maar er liggen ook grote hopen met stenen. Onze gids legt uit dat de oorspronkelijke 232 tempels hier gebouwd zijn zonder metselspecie. Door een aardbeving werden de tempels verwoest. Voor de belangrijkste heiligdommen volgde reconstructie. Wat een bijzondere plek!

Dag 7

Wederom fietsen met een gids, niet in de stad dit keer maar op het platteland. We bezoeken diverse kleine ondernemers. De eerste maakt slippers voor hotelketens en kookt voor een weeshuis. We mogen proeven uit de pruttelende pannetjes. Het is verrukkelijk! De tweede ondernemer verwerkt sojabonen. We mogen het zelf ook inpakken in bananenbladeren. De volgende maakt rijstmandjes die gevlochten worden van palmboombladeren. Ook hier is de bedoeling dat we gaan vlechten. We bezoeken een weverij en een tassenmakerij. Overal is wel iets te doen, maar het leukste is dat je in contact komt met de lokale bevolking. We leveren de fietsen in en puffen uit op het terras in de schaduw van een boom, want het is ondertussen best warm geworden.

Later op de dag bezoeken we een batik atelier. We krijgen een uitleg over het verfproces en de verschillen tussen handgeschilderde batik en stempelbatik.

Dag 8

Van Yogyakarta naar onze volgende bestemming is het een flink stuk met de auto en daarom hebben we opnieuw een treinreis. Het is wederom een genot om lekker te zitten en naar het landschap dat voorbij trekt te kijken. We komen langs afgelegen plekken, maar ook door dorpjes. Achter de spoorbomen staan vele brommers te wachten tot onze trein weer voorbij is gegaan. Vanaf het station is het evengoed nog een stuk rijden naar ons hotel.

Dag 9

We staan midden in de nacht op om naar de Bromo vulkaan te gaan. Met een jeep rijden we in file de berg op. De jeep wordt geparkeerd en we gaan te voet verder.

We staan met een grote groep mensen te wachten tot het schouwspel gaat beginnen. Het is koud, maar langzaam wordt het lichter en om 5.40 uur is de zon eindelijk te zien. We genieten van deze mooie ervaring!

Na ongeveer een uur lopen we terug naar de jeep. Wat een enorme drukte hier en iedereen heeft overal geparkeerd dus niemand kan eruit. Als het ons gelukt is om de berg af te komen, rijdt de jeep naar de Bromo vulkaan toe. We komen op een vlakte bedekt met een laag as of stof. We lopen over de vlakte naar de voet van de vulkaan en dan nemen we de trap naar de krater. Het is bijzonder om op de rand van de vulkaan te staan, maar het stinkt wel naar zwavel en er staan vanaf een bepaald punt geen hekjes meer. We lopen terug naar de jeep en rijden naar het hotel om te gaan ontbijten.

’s Middags rijden we naar Kalibaru. Onderweg genieten we van verse mango’s, Jackfruit, mandarijnen en sawo.

Dag 10

Als we aankomen op de plantage worden we verwelkomd door dansende kinderen. We krijgen een rondleiding over de plantage en veel uitleg over de producten die er groeien, zoals kokos, koffie, cacao, kaneel, kruidnagel, witte en zwarte peper, nootmuskaat, gember, rubber en nog meer. Erg leuk en leerzaam allemaal.

In Kalibaru stopt mijn verhaal over Java. Wij zijn met de ferry naar Bali gegaan om verder te reizen, maar op Java is al meer dan genoeg te beleven. We nemen onze mooie herinneringen met ons mee!

Liefs,

Marijke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven